ابزارهای زیادی برای اتصال دو یا چند سطح به هم وجود دارد. یکی از ابزارهای اداری که از آن جهت اتصال چندین کاغذ و مقوا استفاده میشود، منگنه است. منگنه از ابزارهای مهمی است که نه تنها در ادارات، مدارس و منازل استفاده میشود، بلکه در صنایع دیگری همچون تولید مبلمان، قابسازی و مواردی از این قبیل نیز مورد استفاده قرار میگیرد. البته برای هر یک از صنایع اشاره شده باید از منگنه مناسبی استفاده شود. در این مطلب قصد داریم با انواع دستگاه منگنه آشنا شویم و به خصوصیات بهترین منگنه اداری اشاره نماییم.
منگنه اداری چه دستگاهی است؟
منگنه جزو دستگاههایی است که در محیطهایی همچون مدارس، آموزشگاهها، دانشگاهها، ادارات، شرکتها و کلیه مراکز اداری مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله جزو پرکاربردترین لوازم اداری محسوب میشود و تقریبا اکثر افراد از طرز کار با آن آگاهی دارند. منگنه ابزار کارآمد و مناسبی جهت چسباندن چندین کاغذ به یکدیگر است. منگنههای رومیزی دستی در محیطهای اداری بسیار رایج هستند. اما منگنههای برقی و سنگین نیز در بازار وجود دارند که از کاربری مخصوص خود برخوردار هستند. عملکرد منگنهها تقریبا مشابه با هم است و تنها از نظر نوع اتصال و کاربری با هم تفاوت دارند. منگنههای سنگین معمولا بزرگتر هستند و ممکن است یک دسته در بخش جلویی خود داشته باشند.
منگنههای اداری که با نامهای ماشین دوخت و بندزن نیز شناخته میشوند، در هر اداره و فضای آموزشی وجود داشته و مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها از نوع دستی هستند و با فشار دادن دسته سبب اتصال چندین کاغذ به هم میشوند. از منگنه در ادارهها برای نظمدهی و بایگانی مدارک و پروندهها استفاده میشود. البته این منگنهها از نظر ظرفیت و اندازه با هم تفاوت دارند. منگنههای معمولی با کاربرد شخصی معمولا از ظرفیت منگنه کردن 25 برگ به هم برخوردار هستند. اما منگنههای دارای ظرفیت بالاتر قادر به اتصال برگههای بیشتری به هم هستند. برای همین در زمان خرید منگنه باید به ظرفیت و قدرت آن توجه زیادی شود.
مکانیزم دستگاه منگنه
دستگاههای منگنه جزو دستگاههایی هستند که از عملکرد سادهای برخوردار هستند. کار با این دستگاهها بسیار ساده است. تنها باید مخزن دستگاه منگنه را از سوزن با اندازه مناسب پر کرده و با فشار دادن دسته عمل دوخت یا همان منگنهزنی را انجام داد. اتصال برگهها توسط سوزن منگنه انجام میشود. جنس سوزن منگنه از فلز است و تنها تفاوت موجود میان آنها در سایز و اندازه است. البته رنگ سوزن منگنه هم میتواند به صورت استیل و یا طلایی باشد.
انواع دستگاه منگنه اداری
منگنههای اداری به صورت دستی هستند و از طریق فشردن دسته عمل دوخت را انجام میدهند. این دستگاهها از نظر اندازه در انواع کوچک و بزرگ موجود هستند. همچنین آنها را میتوان از نظر برند سازنده به دستههای مختلفی تقسیم کرد. در این رابطه هم میتوان به دستگاه منگنه مکس، دستگاه منگنه کانگارو، دستگاه منگنه کی دبلیو، دستگاه منگنه کانکس و دستگاه منگنه سوپر بایند اشاره کرد.
افرادی که قصد خرید دستگاه منگنه اداری را دارند، میتوانند بر اساس شرایط کاری به خرید بهترین نوع آن بپردازند. معمولا از منگنههای کوچک برای مصارف خانگی و حجم کاری کم تا متوسط استفاده میشود. اما منگنههای بزرگ با ظرفیت بالا، بیشتر در ادارات با حجم کاری زیاد مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع دستگاه منگنه اداری از نظر شکل و طراحی ظاهری
- منگنه Full Strip: منگنههای اداری استاندارد اکثرا از نوع Full Strip هستند. این منگنهها از سوزن منگنه پر شده و به راحتی مورد استفاده قرار میگیرند. ظرفیت آنها هم معمولا بین 20 الی 50 برگ کاغذ 80 گرمی است. منگنههای Full Strip برای استفاده روزمره بسیار ایدهآل هستند و برای استفاده در سطوح صاف طراحی شدهاند.
- منگنه Half Strip: این نوع منگنهها مشابه نوع قبلی هستند و تنها نیمی از آنها پر میشود. منگنه Half Strip برای مصارف سبک مناسبتر است. ظرفیت آنها هم اغلب بین 15 الی 30 برگ 80 گرمی است. از این منگنهها میتوان بر روی سطح صاف همچون میزهای اداری به راحتی استفاده کرد.
- مینی استپلر: در صورتی که نیاز به یک منگنه قابل حمل باشد، باید از منگنه Mini Staplers استفاده کرد. این منگنهها برای کاربردهای محدود طراحی شدهاند و به راحتی در یک کیف دستی یا جیب لباس جای میگیرند. با در اختیار داشتن مینی استپلر میتوان اسناد و مدارک را حتی خارج از ادارات مرتب کرده و به آنها نظم بخشید. از طریق دستگاه منگنه Mini Staplers، اتصال 10 الی 20 برگ کاغذ وجود دارد.
- منگنه عمودی: منگنه عمودی یا Vertical Staplers، از انواع منگنههای متفاوت است. این منگنهها معمولا در یک پایه قرار میگیرند و به کاربر امکان میدهند تا منگنه را مانند یک دسته بگیرند و در حالی که کاغذ را بالا نگه داشتهاند، منگنه را فشار دهند. منگنههای عمودی برای محیطهای اداری شلوغ گزینه مناسبی هستند.
- منگنه Long Arm: این نوع منگنهها برای دوخت و منگنه کردن اسناد بزرگ، پوشهها، مجلات، دفترچهها و مواردی از این دست استفاده میشوند. منگنههای Long Arm به عنوان منگنه با دسترسی طولانی هم شناخته میشوند. چرا که میتوان صفحات کاغذ را دورتر از حالت معمول منگنه کرد.
- منگنه برقی: این منگنهها به صورت برقی و بدون نیاز به اعمال فشار دست کار میکنند. منگنههای برقی برای دفاتر با حجم کاری بالا ایدهآل هستند و میتوانند عمل منگنهزنی را با سرعت بیشتر و با حداقل تلاش انجام دهند.
قدرت دوخت انواع دستگاه منگنه
یکی از سوالاتی که برای بسیاری از کاربران مطرح است این است که دستگاه منگنهشان قادر به منگنه کردن چند برگه کاغذ است. در این رابطه باید اشاره شود که تعداد برگههای کاغذ قابل منگنه، بستگی به نوع دستگاه دارد. دستگاههای منگنه استاندارد معمولا قادر به منگنه کردن 20 الی 50 برگ کاغذ 80 گرمی هستند. اما منگنههای Half strip یا mini stapler میتوانند در حدود 10 الی 30 برگ کاغذ 80 گرمی را منگنه نمایند. قدرت دستگاههای برقی و سنگین هم بیشتر است و در حدود 100 الی 250 برگ کاغذ میباشد. برای همین باید به نوع منگنه و قدرت آن توجه زیادی شود.
نحوه کار با دستگاه منگنه اداری
کار با دستگاه منگنه اداری بسیار راحت و ساده است. با این حال در اینجا به نحوه کار با این دستگاه اشاره مینماییم.
- در مرحله اول باید دستگاه منگنه را باز کرد. بازشوی اغلب منگنهها به این صورت است که با کشیدن بخش رویه منگنه، دستگاه باز میشود. برخی از آنها هم دارای یک دکمه هستند که با فشردن دکمه منگنه باز میشود. هنگام باز کردن منگنه پایه باید به صورت ثابت نگه داشته شود. البته ممکن است برخی از این دستگاهها از بازشوی متفاوتی برخوردار باشند. با این حال اغلب آنها به صورت فشاری و یا از طریق یک دکمه باز میشوند.
- پس از باز کردن منگنه باید به پر کردن مخزن آن بپردازید. برای این کار باید از سوزنهای منگنه مناسب با دستگاه استفاده نمایید. نحوه قرارگیری سوزن منگنه در دستگاه به این صورت است که بخش پایه تیز سوزن وارد سینی منگنه میشود. پس از جایگذاری سوزن منگنه باید بخش بالای دستگاه را به سمت پایین فشار دهید تا در جای خود قرار بگیرد.
- در این مرحله دستگاه منگنه آماده بوده و میتواند برای دوخت برگهها استفاده شود. برای تست دستگاه میتوانید 10 برگه را بین لبههای دستگاه منگنه قرار دهید و با فشردن دسته منگنه آنها را به هم متصل نمایید. اگر سوزن منگنه در محل اتصال شل و یا خم شده باشد، بهتر است آنها را جدا کنید و به بررسی دستگاه بپردازید. برای این کار پایههای منگنه را باز کنید و سوزنهای منگنه را بیرون بکشید و مجددا را در جای خود قرار دهید. در زمان قرار دادن سوزن منگنه توجه کنید که سوزنها به صورت صاف در جای خود قرار بگیرند.
قابلیتهای بهترین منگنه اداری
بهترین دستگاه منگنه اداری باید از چند قابلیت برخوردار باشد. از جمله:
طراحی ارگونومیک و سبک
یکی از مواردی که سبب آزار دست کاربران در زمان استفاده از دستگاه منگنه میشود، طراحی نامناسب منگنه است. در صورتی که منگنه به شکل ارگونومیک طراحی و ساخته نشده باشد، سبب خستگی عضلات دست و آسیب به آنها میشود. بهترین منگنههای اداری از طراحی ارگونومیک برخوردار هستند و هیچ آسیبی به دست وارد نمیکنند. معمولا در قسمت اهرم این منگنهها از روکش پلاستیکی استفاده میشود که این روکش حس خوشایندی را در زمان کار با دستگاه منتقل مینماید.
طول عمر بالا
بهترین دستگاه منگنه اداری از متریال مرغوب و باکیفیتی ساخته میشود. همین موضوع سبب افزایش طول عمر منگنه شده و به کاربر امکان میدهد برای مدت زمان بیشتری از آن استفاده نماید. کیفیت بالای دستگاه منگنه اداری به کاربر این اطمینان را میدهد که در زمان کار با دستگاه هیچ مشکلی برای دستگاه ایجاد نمیشود.
جمع بندی
در این مطلب با انواع دستگاه منگنه از نظر اندازه و نحوه عملکرد آشنا شدیم. همانطور که متوجه شدیم دستگاههای منگنه اداری معمولا به صورت دستی هستند و با فشار دادن دسته عمل دوخت یا منگنهزنی را انجام میدهند. منگنههای برقی و سنگین نیز در بازار موجود هستند که برای امور خاص و کارهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند. شما میتوانید انواع دستگاه منگنه اداری را با قیمت مناسب از فروشگاه شالچیان خریداری کرده و برگههای خود را به راحتی منگنه نمایید.