دستگاه پرس

آشنایی با پلاتر و کاربردهای آن

آشنایی با پلاتر و کاربردهای آن

از انواع دستگاه‌های چاپ موجود در بازار، باید به دستگاه پلاتر اشاره کرد. این دستگاه برای چاپ تصاویر گرافیکی کاربرد دارد و قادر به چاپ هر نوع تصویری در ابعاد بزرگ می‌باشد. برای همین از آن بیشتر جهت چاپ عکس تابلو یا نقشه‌های صنعتی استفاده می‌شود. پلاترها انواع مختلفی دارند و هر کدام در شرایط متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی بیشتر پلاتر پرداخته و با کاربردهای آن آشنا خواهیم شد.

دستگاه پلاتر چیست؟

همانطور که در ابتدای متن اشاره کردیم، پلاتر یک دستگاه بسیار کاربردی و مهم در صنعت چاپ است. این دستگاه در بسیاری از صنایع و کسب و کارها نقش مهمی داشته و با استفاده از تکنولوژی‌های مهم به چاپ می‌پردازد. پلاترها قادر به چاپ تصاویر و عکس‌ها در مقیاس بزرگ هستند. در واقع از دستگاه پلاتر میتوان برای چاپ نقشه‌های معماری، تابلوهای بزرگ و تبلیغاتی برای مغازه و سوپرمارکت، چاپ تصاویر در گالری‌های هنری و غیره استفاده کرد. این دستگاه‌ها با استفاده از قلم، خطوط را بر روی کاغذ رسم می‌کنند. برخی از آنها هم از کاتر برای برش موادی مانند وینیل یا چرم استفاده می‌کنند که تحت عنوان پلاتر برش شناخته می‌شوند.

دستگاه‌های پلاتر میتوانند با رسم نقطه‌های منفرد پر شمار، گرافیک‌های پیکسلی خوبی را ارائه دهند. برای همین از آنها میتوان برای چاپ تصاویر بزرگ به راحتی استفاده کرد. یکی از خصوصیات پلاتر این است که بر خلاف دستگاه پرینتر که تنها بر روی کاغذ و مقوا قابلیت چاپ دارد، قادر به چاپ بر روی متریال مختلفی نظیر کاغذ، مقوا، کاغذ چسب‌دار، آلومینیوم، تخته سه لا، پلاستیک، بنر، پارچه، ورق فولادی و مواد دیگر است.

بررسی کاربردهای دستگاه پلاتر

 

بررسی کاربردهای دستگاه پلاتر

 

با تعاریفی که از دستگاه پلاتر بیان شد، میتوان تا حد زیادی نسبت به کاربردهای این دستگاه اطلاع پیدا کرد. پلاترها بیشتر برای چاپ نقشه و نمودار در ابعاد بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرند. چاپگرهای معمولی حداکثر تا سایز A3 قادر به چاپ هستند. اما دستگاه‌های پلاتر محدودیتی نداشته و میتوانند برای چاپ با خروجی‌های بزرگ استفاده شوند. از سوی دیگر دقت پلاتر در تهیه ترسیم‌ها بسیار زیاد است و تمام جزئیات را به خوبی ترسیم می‌کند. در رابطه با کاربردهای پلاتر میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:

  • این دستگاه‌ها قادر به چاپ بر روی کاغذهای بسیار بزرگ هستند و در عین حال وضوح و کیفیت چاپ بالایی دارند.
  • پلاترها میتوانند بر روی طیف گسترده‌ای از مواد به چاپ بپردازند و محدودیتی در این زمینه ندارند.
  • از پلاتر بیشتر برای برنامه‌های CAE همچون CAD و CAM استفاده می‌شود.
  • این دستگاه‌ها میتوانند تمام قالب‌ها و الگوها را بر روی دیسک ذخیره کرده و دردسرهای مربوط به بارگیری مکرر الگوها را از بین ببرند.

انواع پلاتر موجود در بازار

 

انواع پلاتر موجود در بازار

 

دستگاه‌های پلاتر در انواع مختلفی در بازار موجود هستند. از مهمترین انواع دستگاه پلاتر یا رسام میتوان به پلاتر لیزری، پلاتر جوهرافشان و پلاتر قلمی اشاره کرد.

  • پلاتر لیزری

پلاترهای لیزری همچون دستگاه پرینتر لیزری از کارتریج، دولوپر و درام برای چاپ اطلاعات استفاده می‌کنند. سرعت چاپ این دستگاه‌ها نسبتا زیاد است. اما کیفیت چاپ صورت گرفته با پلاتر لیزری کمی پایین است و محدودیت رنگ‌بندی در آن وجود دارد. برای همین جهت چاپ‌های با کیفیت و رنگ‌بندی بالاتر بهتر است به سراغ دیگر انواع پلاتر رفت.

  • پلاتر جوهر افشان

چاپ اطلاعات در پلاتر جوهر افشان، از طریق جوهر صورت می‌گیرد. در واقع در این دستگاه‌ها جهت چاپ اطلاعات بر روی کاغذ، مقوا، پارچه و دیگر اجسام از جوهر استفاده می‌شود. برخی از پلاترها دارای 4 رنگ کارتریج و برخی دیگر دارای رنگ بیشتری هستند. اگر بخواهیم پلاترهای جوهر افشان را از نظر رنگ‌بندی تقسیم کنیم، شامل 4 دسته پلاتر چهار رنگ (آبی، قرمز، زرد و مشکی)، پلاتر 6 رنگ (مشکی MBK، مشکی PBK، خاکستری، آبی، قرمز و زرد)، پلاتر 8 رنگ و پلاتر 12 رنگ می‌شوند. بیشتر آژانس‌های تبلیغاتی جهت چاپ تصویر بنر، پوستر و موارد این چنینی از پلاترهای جوهر افشان استفاده می‌کنند.

  • پلاتر قلمی

ترسیم تصاویر در پلاتر قلمی از طریق یک یا چند قلم صورت می‌گیرد. این دسته از پلاترها برای چاپ نقشه، بردار و تصاویر مناسب هستند و دقت بالا و سرعت چاپ پایینی دارند. سرعت پایین چاپ در این دستگاه‌ها به خاطر حرکت مکانیکی آرام قلم‌ها است. در پلاتر قلمی با حرکت قلم، عمل چاپ بر روی سطح کاغذ انجام می‌شود. این یعنی پلاترهای قلمی به جای گرافیک‌های شطرنجی مانند سایر چاپگرها، به صورت برداری عمل می‌کنند. اغلب این دستگاه‌ها هم قادر به ایجاد یک ناحیه رنگی جامد نیستند. اما میتوانند با ترسیم خطوط نزدیک و منظم، به ترسیم یک منطقه بپردازند.

به جز سه مورد اشاره شده، پلاترها در انواع دیگری هم در بازار موجود هستند که در این بخش به بررسی آنها می‌پردازیم.

  • پلاتر درام

این دستگاه پلاتر از یک درام چرخان و یک یا چند قلم ثابت با رنگ‌های مختلف برخوردار است. کاغذ بر روی درام قرار گرفته و درام مطابق با سیگنال دریافتی از کامپیوتر می‌چرخد. زمانی که درام شروع به چرخش می‌کند، قلم‌ها مطابق با سیگنال ورودی به چپ و راست حرکت کرده و سبب ترسیم تصاویر می‌شوند. پلاتر درام برای چاپ تصویر بر روی پوسترهای بزرگ، نقشه و غیره کاربرد دارد. همچنین از آن برای چاپ‌های گرافیکی مانند بیلبورد تبلیغاتی استفاده می‌شود. مزیتی که درام پلاتر دارد این است که طول نامحدودی از تصاویر را میتوان با آن چاپ کرد. اما عرض آن به عرض درام دستگاه محدود است. این دسته از دستگاه‌های پلاتر نسبت به دیگر دستگاه‌ها گرانتر هستند. دلیل آن هم این است که هم قلم و هم درام را به عنوان بخش متحرک دارند.

  • پلاتر تخت

پلاترهای تخت معمولا از شکل مستطیل برخوردار هستند و کاغذ را در خود جای می‌دهند. در این دستگاه‌ها قلم‌ها بخش متحرک هستند و در حین کار به سمت چپ حرکت می‌کنند. با توجه به سیگنال دریافت شده از کامپیوتر، در بالا و پایین شروع به نوشتن کرده و تصاویر را رسم می‌کنند. از پلاترهای تخت برای چاپ طرح‌های مکانیکی همچون طراحی خودرو، طراحی کشتی و طراحی ساختمان استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها سرعت کمی هم دارند که این موضوع به خاطر حرکت کند قلم‌ها در تمام جهات است.

  • پلاتر الکترواستاتیک

در پلاترهای الکترواستاتیک از فرآیند انتقال تونر خشک استفاده می‌شود. این دسته از پلاترها نسبت به نوع قلمی سریعتر هستند و برای بازتولید نقشه‌های مهندسی بسیار کاربردی می‌باشند. پلاترهای الکترواستاتیک در دو نوع تخت و درام ساخته می‌شوند. در آنها هم از پیکسل به عنوان وسیله ترسیم استفاده می‌گردد. سرعت رسم در پلاتر الکترواستاتیک بالا بوده و بسته به وضوح پلاتر از سرعت رسم 6 الی 32 میلی متر بر ثانیه برخوردار می‌باشند.

  • پلاتر برش دهنده

در پلاترهای برش دهنده از چاقو برای برش موادی همچون کاغذ، فیلم وینیل یا فیلم مایلار استفاده می‌شود. این پلاترها به کامپیوتری متصل می‌شوند که مجهز به نرم افزارهای کامپیوتری طراحی برش یا ترسیم است. نرم افزارهای موجود وظیفه ارسال ابعاد یا طرح‌های لازم به چاقوی برش را بر عهده دارند. در چند سال اخیر استفاده از پلاترهای برش دهنده در صنعت کارت‌سازی و اسکرپ بوکینگ بسیار گسترده شده است. با این ابزارها میتوان اشکال مختلف را با دقت و به طور مکرر برش زد.

نکات مهم برای خرید دستگاه پلاتر

 

نکات مهم برای خرید دستگاه پلاتر

 

در صورتی که قصد خرید پلاتر دارید، بهتر است به یک سری موارد توجه داشته باشید تا بتوانید بهترین دستگاه پلاتر را با توجه به نیازهای خود خریداری نمایید.

  • کاربرد پلاتر: از آنجایی که پلاترها انواع مختلفی دارند، کاربردهای زیادی داشته و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. افراد برای خرید پلاتر باید به کاربری خود توجه کرده و دستگاه را بر اساس آن خریداری نمایند. دستگاه پلاتر باید از حداقل آپشن‌های لازم برخوردار باشد و وظایف پایه را به خوبی انجام دهد.
  • حداکثر عرض برش: عرض برش با توجه به نوع پلاتر و مواد مشخص می‌شود. در رابطه با نوع مواد ورودی جهت چاپ نیز باید به مقوا، کاغذ معمولی، کاغذ چسب‌دار، بنر و پارچه و … اشاره کرد. دستگاه پلاتر باید قابلیت چاپ بر روی مواد مورد نظر را داشته باشد.
  • رزولوشن چاپ پلاتر: در زمان انتخاب و خرید پلاتر باید به رزولوشن چاپ با دستگاه توجه شود. رزولوشن با واحد نقطه بر اینچ مشخص می‌شود و از طریق اطلاعات فنی دستگاه قابل دسترسی است.
  • سرعت چاپ پلاتر: هر دستگاه پلاتر در یک بازه معین قادر به چاپ مقدار مشخصی است. سرعت چاپ با واحد متر مربع بر ساعت سنجیده می‌شود. از سوی دیگر سرعت چاپ سیاه و سفید با سرعت چاپ‌های رنگی متفاوت است.
  • تکنولوژی چاپ پلاتر: پلاترها با تکنولوژی‌های مختلفی به چاپ می‌پردازند که بهتر است این موضوع نیز مورد توجه قرار بگیرد. در رابطه با انواع فناوری حرکت کاغذ در پلاتر باید به مسطح، غلتکی و مختلط اشاره کرد.

جمع بندی

دستگاه‌های پلاتر از جمله دستگاه‌های چاپ هستند که برای چاپ تصاویر در ابعاد بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دستگاه‌ها میتوانند چاپ بر روی اجسام و مواد مختلف را به شکل باکیفیتی انجام دهند. از دستگاه‌های پلاتر یا رسام بیشتر برای چاپ نقشه‌های معماری، تابلوهای تبلیغاتی بزرگ، چاپ‌های گالری هنری و غیره استفاده می‌شود. در صورت نیاز به خرید دستگاه پلاتر میتوانید از طریق شرکت شالچیان اقدام کرده و دستگاه مورد نظر خود را با قیمت مناسب خریداری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *